BAHAN A -250gm mentega
170gm gula perang
1 sudu besar black treacle
7 biji kuning telur
1/4 jus ribena
BAHAN B - 250gm tepung high protein
50gm tepung gandum
1 sudu teh backing powder
1/4 sudu teh sodium bicarbonate
BAHAN C -250gm mixed fruit
50gm blackcurrant
100gm ceri merah
BAHAN D -4 biji putih telur
1/4 sudu teh cream of tartar
1 sudu besar gula castor
BAHAN UNTUK HIASAN
3 biji ceri merah
3 biji ceri hijau
badam keping dibakar sedikit
CARA2 MEMBUAT NYA
1. satukan bahan2 b dan c serta digaul sebati
2. pukul putih telursehingga naik(bahan d).masukkan gula kastor dan cream of tartar pukul hingga pekat dan asingkan.
3. pukul mentega dan gula 5 minit dengan menggunakan pemutar,masukkan black treacle dan pukul 1 minit lagi.masukkan kuning telur sebiji,sebiji hingga habis.pukul 4 minit lagi dan masukkan jus ribena serta pukul 1 minit lagi.
4 .masukkan bahan b dan c yang digaul tadi kedalam adunan no 3.kemudian putar sebati,angkat dan gaul dengan senduk.
5 .dgn menggunakan senduk,masukan putih telur yang dipukul tadi gaul hingga rata.
6 .sapu mentega dalam acuan,lapiskan dengan kertas tracing.masukkan adunan dan taburkan ceri dan badam keping.
7 .bakar hingga kekuningan pada suhu 180 selama 45 minit.
........... SELAMAT MENCUBA................
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment