kek coklat Pictures, Images and Photos

Tuesday 5 July 2011

CHEESE TAT

BAHAN2 NYA

400 g tepung bluekey/cap sauh
250g mentega tatura/buttercup
50 g gula aising
2 biji kuning telur
2 sudu besar air ais
1 sudu besar esen vanilla

cara2 membuat nya

pukul mentega,gula,esen vanilla sampai sebati,masukkan telur pukul lagi,bila dah sebati masukkan air,kacau adunan dalam 2 minit.masukan tepung sedikit demi sedikit,guna hijung jari untuk mengaulnya.gaul sehingga sebati,selepas itu boleh masukan kedalam acuan dan leperkan setebal kulit pie kemudian cucukan bahagian dasar nya menggunakan garpu.bakar dulu hingga kuning keemasan selama 15 minit,kemudian angkat dan paipkan cheese tadi separuh dan paipkan jem bluerry ditengah nya hingga menjadi penuh,kemudian bakar sekali lagi selama 10 minit

untuk cream nya

250 g cream cheese tatura/philadelphia
2 sudu besar gula aising/60 g
1 biji telur ayam
2 sudu vipping cream
masukkan kesemua bahan2 ini dan putar sehingga ia menjadi sebati dan berkerim....SELAMAT MENCUBA.....YUMY.....




No comments:

Post a Comment