kek coklat Pictures, Images and Photos

Sunday 26 June 2011

spaghetti blongnee

bahan2 nya
1 pek spaghetti blongnese (kalau tak ada jenama lain pun boleh)
1 botol prego tradisional
2 tin bulat tuna cili(ayam brand)
1 tin cendawan butang(ayam brand)
2 biji cili benggala *
5 biji cili padi *
2 batang saleri*
2 biji tomato *
2 biji bawang besar *
5 biji bawang putih *
semua yang ditanda bintang dipotong dadu paling kecil
8 sudu besar minyak masak
2 cawan air,garam dan gula secukup rasa

cara2 membuat nya

masak air sampai mendidih,masukkan sedikit garam dan 4 sudu minyak masak  dalam air,rebus spaghetti selama 15 minit dan kemudian toskan.panas minyak,tumis bawang besar dan bawang putih yang didadu dan cili padi,bila naik bau masukkan sos prego dan bila pecah minyak masukkan tuna biar sekejap.masukkan 2 cawan air tadi biar sampai mengelegak,lepas tu masukan cendawan,cili benggala,batang seleri,garam dan gula secukup rasa.kacau dan biar agak kering dan sedikit pekat.kalau nak makan yg berkuah biar dia cair sedikit...siap untuk dimakan....selamat mencuba....kalau nak buat separuh pun boleh...

No comments:

Post a Comment